Monthly Archives: November 2022

Software Design Patterns – Part III

Mikrokernel Architecture Bu mimari, ürün bazlı uygulamalarda yaygın bir şekilde kullanılır. Bunun dışında eklenti mimarisi (plug-in architecture) olarak da bilinir. Ürün bazlı uygulamalar, farklı versiyonları olan ve bir paket olarak indirilebilir haldedir. Bu mimari, üçüncü parti ürünlerde görülmesine rağmen bazı firmalar şirket içi uygulamalarını, uygulamaya eklenebilir yeni özellikler geliştirip sürüm notlarıyla birlikte bunları yayınlarlar. Ana… Read More »

Software Design Patterns – Part II

Event-Driven Architecture Bu mimari, asenkron çalışan ve yüksek ölçeklendirilebilir uygulamalarda kullanılan bir yapıdır. Yüksek bir adaptasyon yeteneğine sahiptir ve küçükten büyüğe ve karışık yapılı uygulamalar için kullanılmaktadır.İki ana topolojiden oluşur: Mediator ve Broker. Mediator Topolojisi Birden fazla adıma sahip olan olaylar (events) için kullanılır ve bu olayın işlenmesi için belirli bir seviyede yönetime ihtiyaç duyar.… Read More »

Find Vulnerabilities with Trivy and Publish Them in Azure DevOps

What is Trivy? Trivy (tri pronounced like trigger, vy pronounced like envy) is a simple and comprehensive scanner for Container Images, Rootfs, Filesystem, and Git Repositories to detect vulnerabilities. Why We Need Trivy? A short-term problem we face is checking vulnerabilities in our container images, Git Repos and Filesystems. Some research needed to be done to find a suitable open source vulnerability scanner. And… Read More »

Campus Event – DevOps Approach in Practise !

DevOps yaklaşımını elde ettiğimiz deneyimleri öğrenciler ile paylaşmak için arkadaşım Erhan Şıracı ile 22 Kasım’da Türk Alman Üniversitesi öğrencileri ile bir araya geliyoruz. 🙂 Görüşmek Üzere 🙂 Fırat

Software Design Patterns — Part 1

Bu yazımda yazılım dünyasında yer alan çeşitli yazılım mimarilerinden bahsedeceğim. Bildiğiniz üzere uygulamalar yazılmadan önce belirli bir yapı üzerine inşaa edilir, tıpkı bir bina dikilmeden önce çıkarılan yapı planı gibi. Bir Yazılım Mimarisine Neden İhtiyaç Duyarız? Eğer uygulama belirli bir yapı üzerine inşaa edilmezse bu uygulamanın bileşenleri arasındaki bağlılık çok yüksek olacaktır. Bu da uygulamada… Read More »