Monthly Archives: January 2021

AKS – Resource Quota Enforce

Resource quota özelliği uygulamalar için cluster kaynaklarının düzgün şekilde atanmasını sağlar. Resource quota’larını namespace seviyesinde uygulamak gerekir. Eğer pod’lar resource request ve resource limitlere sahip değilse deployment reject edilmelidir. Ayrıca resource kullanımları monitör edilmeli ve gerektiğinde tekrardan düzenlenmelidir. Limitler Kubernetes mimarisinde pod seviyesinde çalışırlar. Schedular deployment sırasında available node’u bulmak için bu limitleri kontrol eder.… Read More »

AKS – What is Pod Distruption Budgets

PDB’lar cluster üzerinde bulunması gereken minimum pod sayısını belirlerler. Cluster üzerinde oluşacak event’ler iki kategoride incelenir. Involuntary Voluntary Involuntary Events Voluntary Events Donanım sorunu Cluster upgrades Node VM silinmesi Deployment template upgrade Kernel panic Yanlışlıkla pod silinmesi Involuntary problemlerde multiple replica pod kullanılarak sorunların önüne geçilebilir. Voluntary problemlerde PDB kullanılması önemlidir. PDB ile cluster üzerindeki… Read More »

AKS – Cluster Isolation

Bir den fazla cluster’ı yönetmek operatörler için farklı zorlukları beraberinde getirir. Yönetim maliyetlerinden kaçınmak ve cluster sayısını düşürmek için düşünülmesi gereken şey izolation’dır. Bir organizasyon içerisinde fiziksel cluster sayısı azaltılmak istenirse aynı cluster’ı kullanacak farklı takımların ve bunlara bağlı olarak da uygulamaların izole edilmeleri gerekir. Bu amaçla iş yüklerini ve kaynakları aynı cluster üzerinde birbirlerinden… Read More »