Azure Kubernetes Service (AKS) node image upgrade

By | September 8, 2021

Azure Kubernetes Service cluster içerisindeki node’ların işletim sistemlerini güncellemeye izin verir. Bu sebeple Microsoft tarafından son güncellemelere sahip güncel işletim sistemi imajları düzenli olarak yayınlanır. Genellikle Azure üzerinde AKS kullanan müşteriler node işletim sistemlerinin versiyon yükseltme ve güncelleme işlemlerini kubernetes versiyonlarının güncellenmesi işlemine paralel olarak yaparlar. Ancak kubernetes versiyon güncellemeleri ile işletim sistemi ve buna bağlı güncellemeler paralel olarak yayınlanmadığı için node işletim sistemlerinin düzenli aralıklar ile yükseltilmesi ve güncellenmesi gerekir.
Bu sebeple bu makalede kubernetes versiyonlarına etki etmeden node üzerindeki işletim sistemi imajlarının nasıl yükseltileceğini ve güncelleneceğini ele alıyor olacağım.
Öncelikle AKS  cluster’daki nodepool’unuz için kullanılabilecek en güncel imaj versiyonunu öğrenmek için aşağıdaki komutu çalıştıralım.

az aks nodepool get-upgrades \
    --nodepool-name mynodepool \
    --cluster-name myAKSCluster \
    --resource-group myResourceGroup

Bu işlem ile available imaj versiyonunu öğrendikten sonra nodepool içerisindeki node’ların sahip olduğu işletim sistemi versiyonunu görüntülemek için de aşağıdaki komutu kullanmak gerekir. Bu sayede çıktıları karşılaştırabilirsiniz.

az aks nodepool show \
    --resource-group myResourceGroup \
    --cluster-name myAKSCluster \
    --name mynodepool \
    --query nodeImageVersion

İşlemlerin ardından AKS cluster içerisinde bulunan nodepool’unuzdaki node’lara ait işletim sistemi imajlarını kubernetes versiyon upgrade’i yapmadan güncellemek için aşağıdaki komutu –node-image-only parametresi ile çalıştırmak yeterli olacaktır.

az aks upgrade \
    --resource-group myResourceGroup \
    --name myAKSCluster \
    --node-image-only

Upgrade işlemi sırasında aşağıdaki komutu kullanarak node’lar ve işletim sistemi versiyonlarını görüntüleyebilirsiniz.

kubectl get nodes -o jsonpath='{range .items[*]}{.metadata.name}{"\t"}{.metadata.labels.kubernetes\.azure\.com\/node-image-version}{"\n"}{end}'

İşlemler bittiğinde AKS cluster’ınız içerisindeki node’larınıza ait işletim sistemlerini kubernetes versiyonunu güncellemeden yükseltebilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *