AKS- Taint Node Pool

By | December 22, 2020

Node’ların taint edilmesi spesifik kaynakların belirli node’lar üzerinde schedule edilmesi gerekliliğinden dolayı önemlidir.

AKS ile gelen nodepool’ları sayesinde farklı size ve tipteki node’ları gruplayıp farklı iş yükleri için kullanabilirsiniz. Tabi bu farklı iş yüklerini belirlediğiniz node pool’lar üzerinde schedule edebilmek için taint/toleration mekanizmalarını kullanmaktır.

Tain mekanizması ile node’ları label’layıp, belirli podların bu node’lar üzerinde konumlandırılmasını sağlarsınız. Ancak node pool’lara her nod eklediğinizde yada auto-scaling mekanizmalarını kullandığınızda node taint işlemlerinin manuel yapılması iş yükü getirecektir.

Bu sebeple nodepool’ları oluştururken tain mekanizmasını nodepool üzerinden uygulayabilirsiniz. Böylelikle nodepool’a her yeni node eklendiğinde otomatik olarak taint konfigürasyonu yapılarak provision edilecektir.

Aşağıdaki örnekteki gibi node pool eklenirken taint konfigürasyonunu yapabilirsiniz. Var olan nodepool’lar üzerinde bu şekilde konfigürasyon şu anda desteklenmiyor.

az aks nodepool add \
    --resource-group AKS-PROD-RG \
    --cluster-name frtaks \
    --name datapool \
    --node-count 1 \
    --node-taints app=data:NoSchedule \
    --no-wait \
    --mode User \
    --node-vm-size standard_ds3_v2 

Fırat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *